![](/media/lib/24/1204279061_199135-7ec06ef52d04360f2a3722d5fa6fef3a.jpeg)
Deszczowe bakterie
29 lutego 2008, 09:51Brent Christner, profesor Uniwersytetu Stanu Luizjana, dokonał wraz z kolegami z Montany i Francji ciekawego odkrycia dotyczącego bakterii. Udowodnił bowiem, że w atmosferze unoszą się liczne bakterie zdolne do wywoływania deszczu. Mają one istotny wpływ na intensywność opadów, a dzięki temu na klimat, produkcję rolną, a być może nawet na globalne ocieplenie. Wyniki badań profesora Christnera i jego kolegów ukażą się w najbliższym numerze prestiżowego czasopisma Science.
Lodowy fortepian
16 stycznia 2008, 10:26W Chinach powstał pierwszy, w dodatku grający, lodowy fortepian świata. Projektowaniem i budową zajęła się miejscowa firma architektury krajobrazu. Premiera nietypowego instrumentu miała miejsce na 20. Międzynarodowej Wystawie Rzeźb Śniegowych w Harbinie.
![Panda wielka w zoo w San Diego© Aaron Loganlicencja: Creative Commons](/media/lib/20/1198487220_445284-6d8bce581d5595dbdbe387d069b17cda.jpeg)
Trening pod okiem mistrza
24 grudnia 2007, 09:03Naukowcy z Chin zastanawiają się, czy nie skorzystać z pomocy psa, który uczyłby pandy samoobrony. Myślą o tym, ponieważ pierwszy wypuszczony na wolność niedźwiedź bambusowy z probówki (5-letni samiec Xiang Xiang) zginął po walce z dzikimi zwierzętami.
Tranzystor sezonowany
4 grudnia 2007, 00:16Układy elektroniczne z tworzyw sztucznych mają być dość powolne i duże, ale za to niezwykle tanie, a przez to – powszechnie dostępne. Zanim jednak w sklepach pojawią się płatki śniadaniowe w "elektronicznych" opakowaniach, na których będą odtwarzane reklamówki, konieczne jest udoskonalenie technologii wytwarzania plastikowych obwodów. Jedną z ciekawszych metod usuwania defektów z takich tranzystorów odkryli naukowcy zatrudnieni w szwajcarskim Federal Institute of Technology. Polega ona na... tygodniowej bezczynności.
![Widok na Kilimandżaro© Yosemite](/media/lib/10/1181806967_725144-ee8f6916c6864229e7d28c25929cf8db.jpeg)
Co szkodzi Kilimandżaro?
14 czerwca 2007, 07:38Lód na Kilimandżaro topnieje nie z powodu globalnego ocieplenia klimatu. Philip Mote z Uniwersytetu Waszyngtońskiego i Georg Kaser z Uniwersytetu w Innsbrucku podkreślają, że topnienie można obserwować już od ponad 100 lat, a większość lodu zniknęła przed 1953 rokiem, czyli zanim naukowcy stwierdzili, że w regionie zrobiło się cieplej.
![Blok lodowy na plaży na Islandii© Andreas Tille; GNU/FDL](/media/lib/9/1181471581_791761-50e092241e4d280df983d5c9a5dda6d4.jpeg)
Globalne ocieplenie mniej szkodliwe niż pyły
10 czerwca 2007, 10:24Roztapiające się lody Arktyki i Antarktyki to widoczne objawy globalnego ocieplenia. Charlie Zender, klimatolog z University of California uważa, że za topnienie lodów nie jest odpowiedzialne ocieplenie klimatu, ale głównie zanieczyszczenie atmosfery.
![http://www.umosen.com/gft.html](/media/lib/8/1178874977_549410-253a538fa81ebdf5365bc29976e09896.jpeg)
Terapia luksusem
11 maja 2007, 09:13Kleopatra cieszyła się ponoć promiennym i młodym wyglądem, ponieważ co dzień kładła się spać w złotej masce. Pomysł ten podchwycili współcześni Japończycy. W Kraju Kwitnącej Wiśni nie brakuje ludzi zamożnych, którzy by wyglądać świeżo i bardziej europejsko, nie cofną się prawie przed niczym.
![Układ scalony wykonany za pomocą nowej techniki© IBM](/media/lib/7/1178356758_091055-0651a2b13382d1f57fc94e857bd08c4c.jpeg)
Chipy jak płatki śniegu
5 maja 2007, 09:16Naukowcy IBM-a wykorzystali naturalne procesy formowania się płatków śniegu, muszli i zębów do stworzenia układów scalonych przyszłej generacji. To, co podpatrzyli w naturze, pozwoliło im zbudować układ scalony, w którym poszczególne połączenia są odizolowane od siebie za pomocą próżni.
Już jeden zbyt tłusty posiłek może zaszkodzić zdrowiu
23 kwietnia 2007, 17:22Niemal każdy wie, że dieta wysokotłuszczowa nie jest dobra dla naszego serca i naczyń krwionośnych. Nikt do tej pory nie miał jednak świadomości, że już nawet jeden posiłek ze zbyt dużą zawartością tłuszczu nie służy zdrowiu. Zwiększa bowiem wrażliwość na stres.
![Chrupki Cheetos© SCEhardt](/media/lib/5/1175789867_524080-426d73ca7b3d187e1eab45b5976a5080.jpeg)
Powietrze zmniejsza kaloryczność pokarmów
5 kwietnia 2007, 16:13Zespół specjalistów do spraw żywienia uważa, że powietrze może być składnikiem, który pozwoli obniżyć zawartość kalorii w przekąskach.
« poprzednia strona następna strona » … 15 16 17 18 19 20 21 22 23